A Gazda Polgári Társulás mint a felvidéki magyar gazdák nemrég alapított érdekképviseleti szerveződése december 12-én Vágfarkasdon tartotta meg első átfogó szakmai fórumát. A rendezvényen 70 gazda, vállalkozó vett részt, akik különböző mezőgazdasági és élelmiszeripari szakágazatokban tevékenykednek.


A találkozó gazdag szakmai programjának keretén belül magyarországi vendégelőadók adták át személyes tapasztalataikat az agráriumot érintő kérdésekben. Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke és egyben a Magyar Gazdák Országos Szövetségének elnöke tartalmas előadást tartott a magyarországi gazdák érdekérvényesítési tapasztalatairól, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdák egységességének köszönhetően a magyar agrár- és élelmiszeripar újra fellendülőben van. Kihangsúlyozta, hogy Magyarország kész szakmai segítséget nyújtani a határon túli magyar gazdák tevékenységéhez, és átadni tapasztalatait egy falugazdász hálózat kiépítésében, amelynek a szaktanácsadás mellett a szektort érintő információk átadásában, közvetítésében is nagy szerepe van. Dr. Szabó Balázs a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője kitért a Határon túli együttműködési lehetőségekre az agrárgazdaság és az élelmiszeripar terén, amelyben nagy szerepet játszik a Kárpát–medencei Gazdák Egyeztető Fóruma, melynek szeptembertől a Gazda Polgári Társulás is a tagja.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke, gazdaságfejlesztési szakember hazai előadóként folytatva bemutatta a Baross Gábor Felvidéki Fejlesztési Tervet, fókuszálva a dél-szlovákiai mezőgazdasági termelés és élelmiszeripar helyzetelemzéséből adódó lehetséges fejlesztési megoldásokra mint kitörési pontokra a déli régiók felzárkóztatása érdekében. Havran István a Szlovák Kezes- és Fejlesztési Bank komáromi kirendeltségének igazgatója beszámolt az agrárhitelek juttatásának banki lehetőségeiről és ismertette a bank földvásárlási hitelprogramját.

A szakmai találkozó kiemelkedő programjaként Mészáros Győző agrármérnök, a GPT vezető tagja, egyben a fórum védnöke, valamint Pém Bálint agrármérnök, a Fiatal Mezőgazdászok Szövetségének elnöke bemutatta Szlovákia egységes mezőgazdasági politikája tervezetének a 2014 -2020-as időszakra vonatkozó gyakorlati elemzését. Felhívták a gazdák figyelmét a program pozitív elemeivel kapcsolatban az elmúlt időszakhoz viszonyítva, amely ösztönzőként hathat bizonyos szakágazatok fejlesztésével, illetve felújításával kapcsolatban. Ugyanakkor rámutattak bizonyos hiányosságokra is az egyes sajátosságok területén, valamint elégtelennek minősítették a fiatal és a kisgazdák támogatási rendszerét és ösztönzését.

A gazdák találkozója színes és tartalmas szakmai vitafórummal fejeződött be, melynek végén Varga Péter a Gazda Polgári Társulás elnöke megköszönte az aktív részvételt és felvállalta,hogy a társulás tovább folytatva munkáját a közeljövőben a keleti régiókban hasonló jellegű találkozókat szervez.

2 4
5 6
7 8
9 10
11 12

 

Varga Péter | www.mkp.sk - 2013. dec. 14

 

Támogatóink

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

miniszterelnokseg nemzetpolitikai allamtitkarsag

 agrarminiszterium

 

Hasznos linkek