SZÍMŐ | A Vág menti településen megalakították a Gazda Polgári Társulást, mely egyfajta érdekképviseletet biztosít a szlovákiai magyar mezőgazdászok, szőlőtermesztők, borászok számára.

Bób János - www.ujszo.comBób János
www.ujszo.com / szerző felvétele

Szakmai szemináriumok, konferenciák, továbbképzések szervezése mellett a társulás állást foglal, javaslatokat tesz a mezőgazdaságot, vidékfejlesztés, régiófejlesztés, vállalkozást és közgazdaságot érintő kérdésekben. A társulás támogatja továbbá más, hasonló hazai és külföldi szervezetekkel való kapcsolatfelvételt, együttműködést és tapasztalatcserét. Bób János, Szímő polgármestere a megnyitón elmondta, a szövetkezetnek korábban meghatározó szerepe volt a falu életében, a kistermelők fokhagymát, dinnyét, uborkát, paradicsomot és paprikát termesztettek. A Vág menti településen az ezredforduló előtt 8–10 zöldségfelvásárló volt, ma csak egy van. Az alakuló ülésen polgármesterek, szövetkezeti elnökök és gazdák vettek részt, a társulás elnökévé Varga Pétert, a karvai szakközépiskola igazgatóját választották.

A találkozón részt vett Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Farkas Iván a párt gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, és Szigeti László, az MKP országos tanácsának elnöke. A Gazda Polgári Társulás ötletadója Farkas Iván volt, aki a találkozón elmondta, hiánypótló kezdeményezésről van szó, céljuk segíteni a zöldség- és növénytermesztők, szőlészetben és borászatban, vidékfejlesztésben tevékenykedő gazdákat. Az alapítók lényegesnek tartják, hogy új munkahelyeket hozzanak létre ezekben az ágazatokban, és a lakosoknak újra lehetőségük legyen a lakóhelyük közelében munkát vállalni. Répás Zsuzsanna, a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai helyettes államtitkára a szakmai tevékenység nemzetpolitikai jelentőségére hívta fel a figyelmet. A székelyföldi, kárpátaljai és vajdasági gazdák után a szlovákiai termelőkkel is szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatokat.

A találkozó résztvevői ellátogattak a Vág menti településen tevékenykedő Asztalos Imre mintagazdaságába. A szímői Zelstar Kft. geotermális energiával fűtött fóliasátorban termel hidropóniás módszerrel, azaz termőtalaj nélkül, tápoldaton uborkát. Asztalos a rendszerváltás óta foglalkozik zöldségtermesztéssel. 

 

2013. július 6., szombat 15:00 | Új Szó Online | Forrás: Új Szó Online, Száz Ildikó

 

Támogatóink

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

miniszterelnokseg nemzetpolitikai allamtitkarsag

 agrarminiszterium

 

Hasznos linkek