A szímői Jedlik Ányos Művelődési Központban megalakult ma délután a Gazda polgári társulás.

A Gazda polgári társulás mai alakuló ülésén az ország magyarlakta járásaiból harminchárom mezőgazdasági kistermelő vett részt, akik magángazdaként is tevékenykedő Varga Pétert, a Karvai (Kravany nad Dunajom) Szakközépiskola igazgatóját választották meg a társulás elnökévé. Az alakuló ülés hátralevő részében választják majd meg az elnökség további tagjait.

Az érdekszervezet alakuló ülésén részt vett Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke és Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja (MKP) gazdasági és régiófejlesztési alelnöke is, aki portálunknak elmondta: hiánypótló szándékkal hívták életre a szervezetet.

„Ez a polgári társulás azért hiánypótló, mert Szlovákiában ehhez hasonló, magyar vonatkozású, országos szintű szervezet a rendszerváltás óta nem jött létre, pedig más területeken már tevékenykednek új szakmai tömörülések. A Gazda polgári társulás célja, hogy a Csallóköztől Bodrogközig segítse civil szervezetként a mezőgazdaság, gyümölcs- és zöldségtermesztés, szőlészet-borászat, vidékfejlesztés területén tevékenykedő gazdákat“

- fejtette ki az alelnök hozzáfűzve, az iskolázások szervezésétől kezdve az aktuális információk áramoltatásán át a szakmai konferenciák lebonyolításáig, sokrétű tevékenységet kívánnak folytatni.

"Egyrészt a szlovákiai, másrészt a magyarországi információs forrásokra támaszkodunk majd. Mivel az elmúlt két évben az anyaországi vidékfejlesztési minisztérium számos rendezvényén részt vettünk, kezdetlegesen már együttműködünk komoly magyarországi és kárpátaljai gazdaszervezetekkel és civil társulásokkal, s e kapcsolatainkat a jövőben elmélyítjük“

- fejtette ki Farkas Iván.

 

2013. július 02., kedd 18:11 | Hírek.sk | Forrás: Hírek, - miskó - | Fotó: Illusztráció

 

Támogatóink

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

miniszterelnokseg nemzetpolitikai allamtitkarsag

 agrarminiszterium

 

Hasznos linkek