Farkasd. Múlt héten a vágsellyei járásbeli községben rendezett konferenciát a Gazda Polgári Társulás. A fórumon hetven gazda, vállalkozó és előadó vett részt.

Gazda Polgári Társulás - Varga Péter

A farkasdi konferencia volt a társulás első átfogó szakmai értekezlete

BARTALOS ÉVA

„A találkozó szakmai részében magyarországi vendégelőadók adták át tapasztalataikat az agráriumot érintő kérdésekben”

– tájékoztatta lapunkat Varga Péter, a polgári társulás elnöke. Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdák Országos Szövetségének elnöke beszámolt a magyar termelők érdekérvényesítési tapasztalatairól, Szabó Balázs, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a határon túli együttműködés lehetőségeiről adott elő. „Ebben nagy szerepet játszik a Kárpát-medencei Gazdák Egyeztető Fóruma, melynek szeptembertől a Gazda Polgári Társulás is tagja” – mondta az elnök. A találkozón a dél-szlovákiai mezőgazdasági termelők támogatási lehetőségeiről is beszámoltak, Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke a Baross Gábor Felvidéki Fejlesztési Terv kínálta lehetőségekre hívta fel a gazdák figyelmét. Havran István, a Szlovák Kezes- és Fejlesztési Bank komáromi kirendeltségének igazgatója beszámolt arról, milyen agrárhiteleket nyújthatnak a bankok, és ismertette a bank földvásárlási hitelprogramját. Mészáros Győző, a polgári társulás vezető tagja, a fórum védnöke, valamint Pém Bálint, a Fiatal Mezőgazdászok Szövetségének elnöke bemutatta Szlovákia egységes mezőgazdasági politikája 2014–2020-as tervezetének gyakorlati elemzését.

„Szeretnénk kialakítani egy nyugati és egy keleti régiót. A nyugati régió gazdáit Farkasdon, a keletiét Királyhelmecen fognánk össze”

– nyilatkozta Mészáros Győző. Elmondta, a magyarországi és erdélyi példa alapján szövetkeznének a gazdákkal.

„Együtt vegyük meg a műtrágyát, együtt próbáljuk eladni a megtermelt árut. Felkértük a polgármestereket, segítsenek kialakítani piacközpontokat, ahol a faluk fiatal gazdái árulhatnának. Ez csak nálunk utópia. Magyarországon, Erdélyben már működik”

– tette hozzá Mészáros.

2013. december 18., szerda 18:00 | Új Szó Online | Forrás: Új Szó Online, Szerkesztőség

 

Támogatóink

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

miniszterelnokseg nemzetpolitikai allamtitkarsag

 agrarminiszterium

 

Hasznos linkek