palocvideki gazdak foruma fuleken 01A Gazda Polgári Társulás, a felvidéki magyar gazdák érdekképviseleti szerveződése Füleken tartotta a Palócvidéki Gazdák szakmai fórumát. A rendezvényen mintegy 50 gazda vett részt Rozsnyótól Nagykürtösig, akik tájékoztatást kaptak a húsmarhatenyésztésről, az agrárgazdálkodás törvényi hátteréről, a földrajzi térinformatikai rendszer használatáról, illetve a földbérleti tulajdonviszonyokat rendező törvény módosításáról is.

Pomichal István, agrármérnök, a Charolais húsmarhafajta 20 éves tenyésztési tapasztalatairól számolt be. Elmondta: Szlovákia több mint félmillió hektár legelővel rendelkezik, de mindössze 65 000 húsmarhát tartanak számon, ezért szükséges az állomány fejlesztése. „A három dolog, ami fontos, hogy az állomány szaporodjon: vásároljunk marhát, hozzunk létre új tenyészeteket és biztosítsuk a technológiai hátteret valamint a biztonságos legeltetést. A húsmarha piaca adott.“

A marhahús iránti kereslet folyamatosan növekszik. Jelenleg Törökországba exportálnak legnagyobb mennyiségben. Mmint mondta Pomichal István régebben Olaszország volt a legnagyobb importőrük, de az arab világba sem gond húsmarhát eladni nagyobb mennyiségben. Ott van kereslet, nincsenek legelőik.

palocvideki gazdak foruma fuleken 03

A gazdáknak változásokra kell számítaniuk a trágyázási előírásoknál és a zöldesítésnél is. Erről Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke beszélt. „Módosultak a trágyázási szabályok a növénytermesztésben, illetve a trágya lerakatok elhelyezésének módja.“

2017-től használják Szlovákiában az elektronikus regisztrációt. Csicsay Péter, agrármérnök, a rendszer használatát mutatta be. „Jó abból a szempontból, hogy nyomonkövethetővé válik a földhasználat is, hogy ki adja be a dotációt azon a terüeten, mert nagyon sok esetben gond volt az, hogy nem tudtuk. Tehát születési szám meg ilyen nem szerepel ott, de ha vállalkozó, akkor az IČO-ja ott van. Tehát ebből be lehet azonosítani, hogy ki a szomszédunk, mert nagyon sok esetben nem tudták a gazdálkodók. Az elmúlt hetekben több problémát vetett fel a pótföldek, vagy csereföldek rendezését magába foglaló 504/2003-as, mezőgazdasági földek bérléséről szóló törvénymódosítás, ezért a fórumon külön figyelmet szenteltek a téma megvitatásának.

„Mi hiányosnak tartjuk ezt a törvényt, mind a gazdálkodók, mind pedig a földtulajdonosok jogait sérti. Hiszen gyakorlatilag Szlovákia nagy részén nem történt meg a tömbösítés, a tagosítás, a tereprendezés. Így gyakorlatilag sok helyen, kaotikus módon lehet csak megoldani, ha egyáltalán meg lehet oldani a földbérleti tulajdonviszonyok rendezését“ – mondta Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke. A másik felvetés, amit bírálnak, hogy a pótföldek újraigazolásából gyakorlatilag az örökösöket kizárták, és a pótföld státusz megszűnt.

A gazdálkodók és föltulajdonosok úgy gondolják, hogy a törvénymódosítás változtatásra szorul, ezért petíciót indítanak. A Palócvidéki Gazdák Fóruma a Bethlen Gábor Alap és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Forrás: Szvorák, Sípos

Támogatóink

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

miniszterelnokseg nemzetpolitikai allamtitkarsag

 agrarminiszterium

 

Hasznos linkek