A Kárpát-medence magyarlakta vidékein 107, ebből a Felvidéken 15 falugazdász kezdheti meg tevékenységét a magyar kormány anyagi támogatásának köszönhetően.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke jelentette be a hírt azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) háromnapos komáromi ülése apropóján tartottak.

Az évente kétszer megrendezett tanácskozás közül az egyik mindig egy magyarországi, a másik egy határon túli helyszínen zajlik, most első alkalommal Szlovákiában.

A KEF 2013 májusában alakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a földművelésügyi minisztérium, a MAGOSZ valamint a Kárpát-medence magyarlakta területein – a Felvidéken, Erdélyben, a Vajdaságban, Kárpátalján, Szlovéniában és Horvátországban – működő nagyobb gazdaszervezetek részvételével. A fórum célja a gazdaszervezetek kapcsolattartásának elősegítése, az információ- és tapasztalatcsere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál meglévő tudásbázis átadása. Eddig 21 tagja volt, a komáromi ülésén csatlakozott hozzájuk a dunaszerdahelyi székhelyű Szlovákiai Agrárkamara. Varga Pétertől, a találkozót szervező Gazda Polgári Társulás elnökétől megtudtuk, Rozsnyó környékére és Zoboraljára keresnek még falugazdászt, a többi régióban már találtak megfelelő szakembert. „A falugazdász programhoz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Szent István Egyetem oktatói gárdájának segítségével a Gazda PT adja a szakmai hátteret, míg a Szlovákiai Agrárkamara az adminisztratív teendőket látja el, tulajdonképpen velük szerződnek a falugazdák – mondta. – Míg Magyarországon már több mint 600 falugazdász tevékenykedik, nálunk eddig a gazdálkodók részére nem volt ilyen szolgáltatás. Elsősorban a kisebb gazdálkodók számára jelent majd segítséget, például a támogatási kérvények kitöltése, a pályázatok benyújtása során, hasznos információkkal látják el őket. Fontosnak tartjuk a jó együttműködés kialakítását a polgármesteri hivatalokkal, az önkormányzatokkal, ők adhatnak helyet a falugazdászok irodahálózatának, de segíthetnek a térségükben tevékenykedő gazdák tájékoztatásában is.”

Jakab István a komáromi tanácskozás kapcsán leszögezte: nehéz időszakban, az EU új költségvetésének előkészítési szakaszában vagyunk, most dől el, hogy az elkövetkező években milyen lesz az unió közös agrárpolitikája, az ágazat finanszírozása, hogyan lehet a forrásokhoz hozzájutni. Nem mindegy tehát, mennyire készülnek fel erre a gazdák, milyen intézményrendszer segíti őket, mennyire lépnek fel egységesen. Ezért is van komoly feladata a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának, illetve országaikban az egyes tagszervezeteknek.

V. Krasznica Melitta

Támogatóink

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

miniszterelnokseg nemzetpolitikai allamtitkarsag

 agrarminiszterium

 

Hasznos linkek