A vidék jövője - jövő vidéke címmel mezőgazdasági üzleti fórumot szervezett Buzitán a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. a Gazda Polgári Társulással együttműködésben.

Hetey Agota Buzita Mezogazdasagi uzleti forum Gazda

Fotó: Fábián Gergely

Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja köszöntőjében rámutatott, a magyar-szlovák kapcsolatok az elmúlt évtizedben folyamatosan javultak, soha nem voltak még ennyire jók és kiegyensúlyozottak, mint jelenleg,

a 654 kilométeres közös határszakasz pedig már nem gátló tényező, hanem lehetőség az együttműködésre.

Mint mondta, Magyarország elkötelezettségét a határmenti régió fejlesztése kapcsán kiválóan szimbolizálja a felvidéki gazdaságfejlesztési program, amely megerősíti a felvidéki magyarságot, de megerősíti Szlovákia gazdaságát is, hisz ez a pénz itt kerül felhasználásra, itt fizetnek belőle adót. A program 2017-ben indult, s immár a negyedik pályázati kiírásra került sor. Ez összesen 2268 nyertes pályázót eredményezett, ami hozzávetőlegesen 8,62 milliárd forint értékű támogatást jelent.

Ezzel együtt már

közel 4000 vállalkozás fejleszthette és építhette tovább üzleti tevékenységét összesen közel 21 milliárd forint értékben

– fejtette ki.

Hetey Agota fokonzul Buzita Mezogazdasagi uzleti forum Gazda

Hetey Ágota főkonzul Fotó: Fábián Gergely

Mint mondta,

az anyaországnak most van elég gazdasági ereje, hogy megadja a szükséges támogatást,

de az is kell, hogy legyen, aki élvezi a gyarapodás gyümölcseit, s így a 2021-es év sorsdöntő a szlovákiai magyarság számára a népszámlálás miatt.

A ma kérdése számunkra, hogy szeretnénk-e, hogy gyermekeink és az unokáink is magyarul tanulhassanak, magyarul nőjenek fel és magyarként élhessék meg mindennapjaikat Szlovákiában.

Bízom benne, hogy erre minél több nemzettársunk igennel felelt, és az anyanyelvre, valamint a nemzetiségre irányuló kérdésnél is a magyart jelölték meg válaszként. Ez a leghatékonyabb módja, hogy kiálljunk közösségünkért, mert egy évtized alatt ilyen lehetőség csak egyszer kínálkozik, amely meghatározza a következő nemzedékek életét” – fogalmazott a főkonzul.

Mihok Gabor a CED regionalis kepviseloje Buzita Mezogazdasagi uzleti forum Gazda

Mihók Gábor, a CED regionális képviselője Fotó: Fábián Gergely

A mezőgazdaságra fókuszáló üzleti fórumot nagy érdeklődés övezte.

A résztvevők megismerkedhettek a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. tevékenységével és szolgáltatási portfóliójával Mihók Gábor regionális képviselő és Pinczés Olga exportfejlesztési divízióvezető jóvoltából.

Mint elhangzott, a CED a magyar kormány közép-európai exportösztönzési és gazdaságfejlesztési intézménye, melynek 23 határon túli irodája és képviselete van 10 országban, valamint 14 magyarországi irodája. Célja a közép-európai gazdasági és üzleti kapcsolatok dinamizálása, a határon átívelő gazdasági kapcsolatok erősítése, a gazdaságfejlesztési programok szakmai támogatása, valamint a magyar érdekeltségű gyártók és szolgáltatók exporttevékenységének támogatása és elősegítése.

Pinczes Olga a CED exportfejlesztesi diviziovezetoje Buzita Mezogazdasagi uzleti forum Gazda

Pinczés Olga, a CED exportfejlesztési divízióvezetője Fotó: Fábián Gergely

Szolgáltatásai között megtalálható egyebek mellett a szakmai tanácsadás, a célzott partnerközvetítés, a külpiacra jutás támogatása és az ezzel kapcsolatos képzések szervezése, a külföldi kiállításokon való megjelenés biztosítása, a gazdaságfejlesztési programok koordinálása vagy egy minősített szállítói adatbázis működtetése.

Külön kiemelték a gazdaságfejlesztési programokat, amelyek hozzájárulnak a régió gazdasági erejének fokozásához,

a magyar vállalkozások versenyképességének növeléséhez és a helyben maradás elősegítéséhez.

Orban Mate Julianna a Via Carpatia EGTC igazgatoja Buzita Mezogazdasagi uzleti forum Gazda

Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója Fotó: Fábián Gergely

Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója bemutatta a Szép Cserehát Foglalkoztatási Akciótervet, melynek fő célja a mezőgazdasági termelés és a helyi termékek támogatása, ezáltal új munkahelyek létrehozása,

Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke pedig az agrárium Dél-Szlovákia gazdaságfejlesztésében betöltött szerepéről beszélt.

Varga Peter a Gazda Polgari Tarsulas elnoke Buzita Mezogazdasagi uzleti forum Gazda

Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke Fotó: Fábián Gergely

 

Forrás: https://www.hirek.sk/tajaink/mezogazdasagi-uzleti-forumot-tartottak-buzitan Fábián Gergely

 

 

Támogatóink

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

miniszterelnokseg nemzetpolitikai allamtitkarsag

 agrarminiszterium

 

Hasznos linkek