Muzslán rendhagyó ünnepségre került sor az elmúlt hétvégén. A Szlovákiai Agrárkamara és a Gazda PT a Falugazdász program keretein belül idén 5. alkalommal, társadalmi felelősségvállalásával összhangban karolta fel az idei búzaadományok begyűjtését a Felvidéken.

Magyarok Kenyere Unnep Muzslan Gazda PTFotó: Muzsla község FB-oldala

„Csatlakozzon Ön is e nemes vállaláshoz, legyen részese ennek a nagy jelentőségű programnak! Ajánlja fel búzatermésének egy részét!” – érkezett a felhívás még nyár elején Patasi Ilonától, a Szlovákiai Agrárkamara elnökétől, és Varga Pétertől, a Gazda Polgári Társulás elnökétől.

Ezzel kapcsolódtak a Magyarországon meghirdetett, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett, idén 11 éves „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében „A Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból felajánlott búza a magyar gyermekeket segítő szervezetek számára” elnevezésű programhoz.

A Magyarok Kenyere Ünnepének, s az új kenyér megáldásának megszervezését Muzsla község vállalta, Farkas Iván polgármester jóvoltából.

Szabadtéri szüreti vigassággal kezdődött a rendezvény, s szigorú óvintézkedések mellett bőséges kulturális kínálat jellemezte az idei szüreti ünnepet. A rendezvényen felléptek a muzslai óvodások, az Endrődy János Alapiskola diákjai, a Papp Katalin Művészeti Alapiskola tanára és növendékei, a helyi Gyöngyvirág énekkar, a Dallos hagyományőrző néptánccsoport, Szvrcsek Anita és Bernáth Tamás előadóművészek, Csókás Judit énekes a Vígh Linda – Salik Zoli táncpárossal, valamint Gergely Róbert előadóművész.

Az ünnep fő programja a Magyarok Kenyere Ünnepe, és az új kenyér megáldása volt. Megható és emlékezetes pillanatok voltak, amikor a Gömör–Rimaszombat, Hont vármegye – Ipoly mente, Bodrogköz és Ungvidék – Kassai régió, Zselízi és Lévai régió, Komárom, Csallóköz, Muzsla, s végül valamennyi felvidéki magyar nevében egy hordóba öntötték a 15 falugazdász hozta búzát.

„A gazdák összefogtak, összeöntötték a termést, legyen így ez a pártoknál is, mert együtt erő vagyunk” – szólt a színpadról a felhívás.

A megjelent vendégek közül Balogh Zoltán, az Esztergom–Komárom Megyei Agrárkamara elnöke ismertette a tíz éve létrejött Magyarok Kenyere Alapítvány történetét, mely Pécsről indult, s célja, hogy segítsenek a rászorulóknak. Örömét fejezte ki, hogy ehhez kapcsolódtak a határokon túl élők is.

Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke egy elődeitől hallott, kedves régi kívánságot idézett, mely ma is nagyon aktuális: „Bort, búzát, békességet.” A búza az összetartozást szimbolizálja. „Erre van a legnagyobb szükség ma is. Isten áldja meg Magyarországot, Isten áldja meg a felvidéki magyart” – fejezte be mondandóját.

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke elmondta, hogy itthon is beindult a falugazdász mozgalom, 15 taggal, akik az egyes tájegységekből elhozták Muzslára a búzát, hogy összeöntsék azt, s megáldják az új kenyeret. Külön köszönetet mondott Farkas Iván polgármesternek, hogy ez idei ünnepséget felvállalta, és méltó körülmények és program keretében zajlik ez a fontos ünnepség.

Varga Péter a Gazda Társulás nevében mondott köszönetet, és azt kívánta, hogy a gazdák összefogása szolgáljon példaként a hazai magyar pártoknak is.

A megszólalók után a polgármester kérésére Borka Iván helyi plébános megáldotta a Csallóközből hozott új kenyeret. Majd Forró Krisztián, Balogh Zoltán, Farkas Iván és Mészáros Győző volt földművelési államtitkár megszegték az új kenyeret, melyet a nézők körében szétosztottak.

Mészáros Győző a vendégasztalnál kérte meg a pártok vezetőit, támogassák a falugazdászok nemrég létrejött kezdeményezését, munkáját, mert soha ilyen nagy szükség nem volt az összefogásra, a segítségre, mint napjainkban.

A kenyéráldás után egy másik többéves hagyományra került sor, a tavasszal megtörtént borverseny ünnepélyes eredményhirdetésére. A község híres a borairól, s az évente megtartott igen színvonalas borversenyéről, melyet 32. alkalommal rendeztek meg.

A 32. bormustra július elején zajlott, s e szüreti ünnepen vehették át a győztesek és a helyezettek a serlegeket, valamint az okleveleket. Az idei borverseny győztese Becse József 2018-as évjáratú Merlot bora lett.

A rendezvényen részt vett számos díszvendég, valamint a testvértelepülések, Nyergesújfalu küldöttsége, élen a polgármesternővel, Mihelik Magdolnával és projektpartnerük, Ipolydamásd község küldöttsége, de ott volt Orosz Örs, az Összetartozás elnöke, Mocskos Éva, a Csemadok járási elnökségi tagja, és a helyi intézmények, civil szervezetek vezetői is.
A rendezvény esti szórakoztató műsorral fejeződött be.

Forrás: https://felvidek.ma/2021/08/magyarok-kenyere-unnep-muzslan/ Dániel Erzsébet/Felvidék.ma

 

Támogatóink

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

miniszterelnokseg nemzetpolitikai allamtitkarsag

 agrarminiszterium

 

Hasznos linkek